Niezbędnik domowego wytwórcy

2019-08-15


Mamy już połowę sierpnia, ludzie wykorzystują ostatnie dni ciepła na wylegiwaniu się na leżaku nad wodą, inni grillują w zaciszu swojego ogródka, a niektórzy zdążyli się już stęsknić za nieco chłodniejszą aurą i z niecierpliwością odliczają dni do początków jesieni.

Jest to też okres, w którym tworzymy domowe przetwory z pierwszych jabłek, malin, śliwek, aronii i wielu innych owoców. Wielu z nas zapuszcza się także do lasu, sprawdzając czy są już pierwsze wysypy grzybów. Z dzisiejszego wpisu dowiecie się jak zagospodarować Wasze zbiory w taki sposób, aby przynosiły pożytek jeszcze długie miesiące po ich zebraniu. W tym wpisie przedstawimy krótki niezbędnik miłośnika domowych przetworów, zapraszamy!




1. Drylownica

Na początek specjalna oferta dla spóźnialskich, a mianowicie: drylownica do wiśni i czereśni. Tak, wiemy, sezon na czereśnie przypada na czerwiec, lecz nieco bardziej szlachetny owoc wiśni można spotkać na drzewach jeszcze w sierpniu. To już ostatni dzwonek na zakup narzędzia, które pozwoli w szybki i wygodny sposób pozbawić pestek nasze zbiory, co znacząco przyspieszy czas od momentu startu, do zawekowania pysznej konfitury w naszym słoiku.




2. Pektyna

Kolejnym przydatnym produktem do zrobienia pysznej konfitury, będzie Frukta-Żel marki Browin, dzięki któremu znów będziemy mogli oszczędzić długie godziny gotowania domowego wyrobu w oczekiwaniu na jego zgęstnienie. Produkt różni się od typowego żelfixu brakiem konserwantów i niepotrzebnych wypełniaczy. Został stworzony na bazie pektyny, czyli naturalnego związku pochodzenia roślinnego, (w tym przypadku pozyskiwanego z jabłek) który w połączeniu z kwaśnymi owocami tworzy naturalną galaretkę. Zdrowsza, naturalna alternatywa dla klasycznych tego typu produktów.




3. Słoiki

Przyszła kolej na dobór słoika. Jest to niezbędny element, bez którego nasza gotowa owocowa masa bardzo szybko straci swój smak i właściwości. Warto więc zadbać o doskonałe zabezpieczenie naszych wyrobów, dobierając wysokiej jakości słoiki. Obowiązkową czynnością będzie także ich wyparzenie przed wekowaniem, aby uniknąć obcych zapachów oraz zanieczyszczeń, które mogą wpłynąć na jakość naszego końcowego wyrobu.




4. Gąsior

Oprócz hobbystów produkujących pyszne dżemy i powidła w zaciszach swoich domostw istnieje też liczna grupa ludzi, dla których nie ma piękniejszego widoku, niż pękaty szklany zbiornik wypełniony płynem z owocami, z którego co jakiś czas dochodzą tajemnicze świsty i syki. W wielu przypadkach właśnie tak wygląda sceneria, w której powstaje pyszne domowe wino. O powodzeniu całej operacji decyduje także odpowiednie naczynie do fermentacji, a mowa tu oczywiście o gąsiorze. Nasze sklepowe wersje (5 litrowa i 3 litrowa) świetnie nadają się zarówno do pędzenia trunków, jak i do ich przechowywania. Posiadają praktyczny uchwyt ułatwiający przenoszenie, są wykonane z porządnego szkła, a ich dolna część została wykończona stylowym oplotem. Gratka dla miłośników domowych win.




5. Słój na grzyby

Odchodząc od tematu domowych trunków warto nawiązać do zbliżającego się wielkimi krokami sezonu na grzyby. Kiedy jesteśmy w lesie, istnieje duża szansa, że napotkamy przedstawiciela grupy zapalonych zbieraczy, którzy prawie zawsze po stwierdzeniu: „nie ma grzybów”, reagują wymownym uśmiechem, po czym wyciągają zza pleców 2 wiadra pełne dorodnych borowików. Czy ktoś wie, jak oni to robią? Dla nas jest to wielka tajemnica …  Tajemnicą natomiast nie jest to, że po zbiorach, musimy gdzieś trzymać nasze cenne leśne znaleziska. Wtedy z pomocą przyjdą nam pojemne szklane słoje wyposażone w praktyczne rączki do przenoszenia, znajdujące się w nakrętkach. Dodatkowo w komplecie dostajemy drewniane szczypce, dzięki którym bez problemu wyciągniemy porcję suszonych rarytasów, z których później zrobimy pyszne pierogi, naleśniki i zupy. Idealne dla grzybiarzy „profesjonalistów” i „amatorów”.


Mamy wielką nadzieję, że prezentowana przez nas „piątka domowego wytwórcy” przypadnie Wam do gustu i pomoże w zagospodarowaniu sierpniowych zbiorów w najlepszy możliwy sposób. A zatem do dzieła, produkujcie dżemy, twórzcie wina, zbierajcie grzyby, a gwarantujemy, że już za parę miesięcy, kiedy temperatura spadnie poniżej zera, będziecie czuli ogromną satysfakcję, racząc się pysznymi, własnoręcznie wykonanymi domowymi wyrobami.




Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel